27 Kasım 2009 Cuma

Emir Hot




Bir yıl oldu olmadı, amcam bizim memleket diyebileceğim Üsküp'ü ziyaretten dönmüştü. Mp3 cd'si yapmış orada (dağınık mp3 cd'leri de ayrı olaydır) oradan birkaç şarkı dinlemiştişm. Bir tanesi Blla Blla gibi bir isme sahipti, pyschodelic rock gibiydi hatta. Onu dinledikten sonra bizim oralarda rock müzikte ne işler yapıyorlar diye bakınmıştım o gün. Ve Emir Hot'u bulmuştum, gitaristmiş.

1978 Bosna Hersek doğumlu. 1997 yılında Neon Knights adlı grupla 10 konserlik mini bir turneye çıkıyor. Bir sene sonra da resmi albümleri Desert Lands çıkıyor. Sonra Avrupa'da konserler vermeye başlıyorlar. Iron Maiden ve Dream Theater gibi gruplarla tanışma fırsatı buluyorlar albümleri de sözü geçen rock-metal dergilerinden iyi yorumlar alıyor. Fakat sonra Hot gruptan ayrılıyor (sebebini bilmiyorum).

1999 yılında Southern Storm adlı grupa katılıyor bu sefer ve 2002 yılında 1999 ismiyle bir albüm çıkartıyorlar. Albüm birçokları tarafından Eski Yugoslavya sınırları içinde yapılmış en iyi metal kaydı olarak gösteriliyor. Ve o sınırlarda birçok konser verip programa katılıyor makaleleri yayınlanıyor.

Daha sonra ülkesinde mevcut olan savaş sonrası siyasi iktidarsızlık, ülkedeki telif hakları sorunları, Bosna dışına ulaşama ve daha başka bazı sebepler olarak saydığı durumlar yüzünden ülkeden ayrılmaya karar veriyor. 2003 yılında da, maddi kaynaklarını da bulup Berklee'ye giriyor. O arada Bosna'da savaş sonrasını anlatan bir televizyon dizisine soundtrack de yapıyor, dinlemedim ama yaptığı resmi kayıtlar arasında.

2004 yılında Hırvatistan'da Quarterworlds of Fantasia adlı ilk enstrümental albümünü kaydediyor fakat albüm şu anda hala yayınlanmış değil. Yakın bir gelecekte yayınlanabilir. O sırada Saraybosna Flarmoni Orkestrası'ndan teklif de alıyor birlikte çalmak için fakat gerçekleşmiyor bu teklif.

Ve 2008 yılında benim de ilk defa dinlediğim ve içinde bulunduğu az sayıda resmi albümden en iyisi olarak gördüğüm Sevdah Metal'i kaydediyor. Hem yöresel etkili, ama Malmsteen etkili çok güzel bir albüm.

24 Kasım 2009 Salı

REGD* Freddie Mercury!


Bugün Rock dünyasının en nevişahsına münhasır kişiliklerinden Freddie Mercury’nin 18. ölüm yıldönümü. Epey bir kendimle didiştim Freddie’ye blogda yer verip vermeme konusunda ve …

Queen metal dinleyen insanların hayatına muhakkak birkaç kez girip çıkmıştır. Özellikle gitarist Brian May’in etkisiyle oldukça sert parçalar yapmıştır grup. Misal; prog metal olarak eşsiz bir parça olan Prophets’ Song, meşhur rock opera Bohemian Rhapsody, sonradan Metallica’nın yorumladığı Stone Cold Crazy, Hallow’s Eve’in coverladığı Sheer Heart Attack, Blind Guardian’dan Spread Your Wings ve beni metale yakınlaştıran albumlerden News Of The World’den eşsiz We Will Rock You, proto metal sayılmalıdır…

Bir de bunlara eşsiz şampiyonluk şarkısı We Are The Champions’u ekleyelim. Nedense Ingilizlerden ziyade diğer ülkeler bu şarkıyı daha çok kullanmıştır?

Mercury bu grubu yumuşatan adam olduğundan gözümde çok makbul değildi amma Queen’in vokalisti olmasından ve bir sürü metal grubuna da öyle ya da böyle ilham vermesinden dolayı hakediyor burada anılmayı… *Rahat etsin gittiği diyarlarda, sonsuza kadar devam etsin show’una… Halford'un ölümünden sonra söylediği sözle de bitirelim: "Freddie'nin öldüğünü duyduğumda çok üzüldüm. Dünya büyük bir yorumcuyu, harika bir sesi, usta bir müzisyeni kaybetti. Tanrıya şükür, sonsuza dek dinleyebileceğimiz müziği var."

21 Kasım 2009 Cumartesi

Zaman Tüneli - W.A.S.P.




Zaman tüneli dedim ama, Blackie abi gayet 2009 yılındaydı. Tabi bunu yermek için söylemiyorum, adam 1956 doğumlu, babamdan 2 yaş küçük. "Blackie babaağğğ" diye bağıran bi herifi pek yadırgamadım o yüzden. Harikaydı sesi, konser anında öyle gelir evet ama, onu da hesaba katarak söylüyorum çok iyiydi. Ve acayip enerjikti. Önceki hafta gittiğim Metallica Tribute grubundaki ses sistemi rezaleti yüzünden(sol kulağım gitmişti) biraz heves yoktu ancak tam tersi oldu, çivi çiviyi söktü diyebilirim. Zaten sahneye girdiklerinde, birden bire o zaman tüneline girdiğimi hissettim. Böyle bir konsere de gitmiş bulunarak bu konuda ölsem de gam yemem artık, keşke giderken saçımı kabartıp deri pantalon giyseydim dedim bir an.

The Crimson Idol'dan arka arkaya 3 parça çaldılar(Arena of Pleasure,Chainsaw Charlie(kısa sürede efsane oldu benim için),The Idol). Konserin en güzel kısmı benim için orasıydı. Onun dışında L.O.V.E. Machine, I Wanna Be Somebody, Wild Child, Blind in Texas, Hellion gibi hit parçalar(benim için) çaldılar.

Burada çok güzel profosyonel çekim fotoğraflar var; www.curan.net/WASP/

18 Kasım 2009 Çarşamba

RockTube


Social Video NetwROCKing.

www.rocktube.us

11 Kasım 2009 Çarşamba

Overkill'den Yeni Albüm : Ironbound

29 Ocak 2010'da Nuclear Blast etiketi ile çıkacakmış.

2010 Latin Amerika - Metallica

Metallica World Magnetic turnesine 2010 yılında da devame deceğini söylemişti, tarihler çıkmaya başladı. İlk çeyrekte seyircilerin kralı, latin Amerika'dalar.

Tarihler şimdilik şöyle;

19 Ocak Peru
7 Mart Kosta Rika
8 Mart Panama
10 Mart Kolombiya
12 Mart Venezuela

Konserlerin nerede yapılacağını araştırırken, bir iki konserde Iron Maiden ile aynı yerde yapacaklarını fark ettim. Flight 666'yı bilirsiniz.

Park Simon Bolivar : Flight 666 belgeselinin en can alıcı yerlerinden biri. Açık, ve garip bir alan. Ateşli seyirci. Yanlış hatırlamyorsam Nicko'nun bagetiyle ağlayan seyirci de buradaydı.



Estadio San Marcos;


Saprissa Stadium;

Hipódromo La Rinconada;
Bir tanesini bulamadım ama, görünen o ki açık havada devam ediyor olay. Maiden Arjantin'de burada konser vermiş, aynısı olursa güzel olur gibi;

http://www.futbolpasion.com/velest1.jpg"]http://www.futbolpasion.com/velest1.jpg

9 Kasım 2009 Pazartesi

Metal Art VI: Angus

6 Kasım 2009 Cuma

Jon Oliva's Pain'den Yeni Albüm




Savatage, efsane grup. Jon Oliva, efsane müzisyen, efsane ses, efsane kişi, benim için. Bu yaz Jon Oliva's Pain ülkemize gelmişti ben de İstanbul'daki konsere koşa koşa gitmiştim. Savatage ile en ufak bir ilgi alakası olan ve konsere gelmeyen kişilere söyleyebilirim ki çok şey kaçırdınız. Konserden sonra şurada yazmıştım zaten.

Jon Oliva's Pain'i ise pek dinlemedim, Oliva'nın oradaki şarkılarını da çok bilmiyorum sınırlıdır. Bu büyük havuzda hala kenarda bekleyen gruplardan içine tam girmediğim, giremediğim. Yeni albüm çıkartıyorlarmış, 19 Şubat 2010 çıkış tarihi. Vee daha da güzeli Mart-Nisan civarı bir Avrupa turnesi düşünülüyormuş. Umarım yine buraya uğrarlar -ki eğer süper rol yapma yetenekleri yoksa gelmek isteyeceklerini düşünüyorum-. Ve son haber de grubun bir konser DVD'si çıkartacağı. Jon Oliva's Pain'in 4 albümünden parçalar ve ve ve Satavage klasiklerinden oluşacak DVD.

Aynı nakarat hep aynı aynı...

Müzikte hep tartışma konusudur: Bu şarkı şu şarkıya ne kadar benziyor ya da andırıyor olayı! Yedi ölçüye kadar esinlenmeye göz yumulur, ancak ondan sonrası intihal kabul edilir. Metal müzikte de birbirine benzer arpej ve riff’ler var elbette. Corroseum forum katılımcılarının metal ve rock dünyasındaki esinlenme ve intihaller listesi şöyle: İlk sıradaki şarkı ikinci şarkıdan esinlenmiş ya da araklanmıştır.

Accept - Run if you can / Judas Priest - Sinner
Anvil - Show me your tits, Motorhead - Ace Of Spades’le aleni aynı…
Avalanche - Tortured Defender / Manowar - Warlord
Bathory - The Sword / Manowar - Blood Of My Enemies
Blitzkrieg grubu elemanları bir röportajda, Focus’un Hocus Pokus şarkısını prova ederken, açılış riff’ini doğru çalamayınca şarkının vuruşunu değiştirdiklerini ve gruba adını veren şarkının da bu şekilde ortaya çıktığını söylemiş… Önemli bir anekdot!
Brocas Helm - Ravenwreck kısmen Iron Maiden’ın The Trooper'unu andırıyor.
Cloven Hoof – Nightstalker / Rolling Stones - Satisfaction
Crysys - My Desire / Budgie - Crash Course in Brain Surgery
Deep Purple'ın Child in time’ının hikayesinden bahsetmiştik daha önce... İntrosu arak!
Diamond Head - Play it Loud / Mercyful Fate - Curse of the Pharaohs / Iron Maiden - 2 Minutes 2 Midnight Burada garip bir durum var. Play It Loud da Curse of the Pharaohs da ilk kez 81’de yayınlanmış. Hangisi alıntı bilemiyoruz belki Saint Thunder’ın buyurduğu şekilde olay “tesadüf” olbilir. Ama 2 Minutes 2 Midnight her iki parçadan da esinlenmiş olabilir…
Ironsword - Under the Flag of Rome / Tyrant (US) - Warriors of Metal / WASP - School Daze /
E-X-E’nin Slaughter Disorder’ının nakaratı, Slayer - Hell Awaits’inki ile hemen hemen aynı.
Helloween – Starlight’ın vokal melodileri ve riff’leri, Raven - Faster Than The Speed Of Light’a oldukça benziyor…
Kreator - Total Death / Exodus - Strike of the Beast
Liege Lord’un Prodigy’si fena halde Blue Öyster Cult’ın Vengeance (The Pact)’ini animsatıyor.
Manilla Road - Dreams of Eschaton / Angel Witch - Angel Of Death
Manowar'ın "Shell Shock"’u The Scorpions’un I've Got To Be Free şarkısını andırıyor.
Metallica Sanitarium’un açılış arpeji Bleak House - Rainbow Warrior’la neredeyse aynı
The Rods - "Bad Blood" açılış riff’i Priest'in "Electric Eye"ı, daha sonra majör riff ise "Breaking The Law"dan! Duble Judas intihali:)Gene The Rods’un "Another Night On The Town"ı grubun gitaristi Feinsten tarafından Rainbow şarkısına benzerliğinden kelli "Another Night On The Silver Mountain Town" diye adlandırılıyor.
Running Wild - Bones to ashes / Judas Priest - Tyrant
Sweet Savage - Straight Through The Heart’ın açılış riff’leri Dio - Caught In The Middle ile aynı…
Twisted Ace - This fire inside’ın Rainbow - Since You Been Gone ile şarkı akışı ve nakaratlarında, hatta dur kalklarda ciddi benzerlik var…
Tysondog - Shoot To Kill ile Iron Maiden - Sanctuary’nin açılış riff’leri aynı…
Venom - Welcome to Hell / Stormqueen - Battle of Britain )Stormqueen’in şarkısı bir yıl eski Venom’dan!)
Virgin Steele - Heading For A Life of Crime / Judas Priest – You’ve Got Another Thing Coming

Gelelim yalnız ve güzel ülkemize…

Yurdumuzun en kelek rok gruplarından Ayna, Atamıza adadığı Işığa Doğru adlı şarkının melodisini Running Wild'ın enstrumental Chamber of Lies’ından direk araklamış, Guven Erkin’in programında Ayna’ya verdiği ayardan bahsetmiştik…

Maalesef Merhum Barış Manço’nun Kara Sevda şarkısının major riff’i de Sweet'in Rebel Rouser’ıyla oldukça benzeşiyor:(

Son olarak Erkin Babanın 60’ların underground saykodelik grubu The Devil’s Anvil’in iki şarkısını aynen kullandığını söyleyelim. Bu şarkıların orjinali Suriyeli Fareed Al-Atrash tarafından söylenmiş ancak Devil’s Anvil’le rock formatına girdiklerinden kelli Erkin Koray külliyatına dahil olduklarını düşünüyorum. Erkin Baba coverlamış grubun şarkılarını, üzerine Türkçe söz yazmış diyelim, içimiz daha fazla sızlamasın. Şarkılar da İllaki (Wala Dai) ve Deli Kadın (Karkadon)...

İşte böyle, başka bildiğiniz varsa söyleyin listeye ekleyelim…

4 Kasım 2009 Çarşamba

Makbul gol sevinci:)


Evet Liverpool ve Ukrayna milli takım oyuncusu Voronin'in, Hertha'da oynarkenki gol sevinci tam aradığımız şekil!