5 Eylül 2008 Cuma

Yüce Mesaj Davası


90 yazıydı. Judas Priest elemanları, 1985 Aralığında 20 yaşındaki James Vance ve 19 yaşındaki Ray Belknap’in Nevada’daki intihar teşebbüslerinden sorumlu oldukları iddiasıyla mahkeme salonundalardı. Vance ve Belknap Reno’da bir kilise bahçesinde önce uyuşturucu almışlar, daha sonra Belknap çenesinin altına dayadığı tabancayı ateşleyerek intihar etmiş, Vance de aynısını yapmış, ancak kurşunun suratını sıyırması sonucunda feci bir yüzle hayatta kalmayı başarmıştı.

İşte her iki gencin ebeveynleri avukatlar eşliğinde, Judas Priest’in Stained Class albumundeki Better By You, Better Than Me şarkısında “intiharı dene, haydi ölelim, yap bunu, yap bunu,” şeklinde yüce bilinçaltı mesajları olduğunu ve şarkıdaki emirlerin intiharı tetiklediğini iddia ettiler. Tabii ki grup üyeleri de iddiaları reddetti. Avukatlar konuyu ses ve bilgisayar uzmanlarına aktardı. Ayrıca birçok metal albumunde olduğu üzere bu albümde de şiddet, yıkım ve antisosyal tavırlar olduğu da iddia edildi. Judas’ı savunan avukat ise karşı arguman olarak iki gencin de alkol ve uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle işlerinden olduklarını, Belknap’in işini kaybettikten sonra bunalıma girdiğini, bu nedenle intihar ettiğini, Belknap intihar ettikten sonra Vance’in de bu işten polisin kendisini sorumlu tutacağını düşünerek intihara kalkıştığını tanıklarla aktardı. Toplam 60 civarında tanığın dinlendiği dava 3 hafta sürdü…

Aslında bu şarkının orjinali eski bir prog rock grubu olan Spooky Tooth ’a ait. Şarkının sözlerine gelince benim anladığım kadarıyla bir adam sevgilisinin kendisinden daha iyi bir adama layık olduğunu düşünüyor, ama ondan da vazgeçemiyor. Ama kadına olan sevgisinden ilişkiyi de bitiriyor. Nakarat da, "senin için daha iyisi, benden daha iyisi olsun!" Tabi bestecinin bilinçaltındaki çapanoğlunu bilemiyoruz, ya da Judas üyeleri bu şarkıyı cover’larken içine bilinçaltı mesajı koyup koymadıklarını :) Bu arada ölen Belknap’in annesi Aunetta Robertson da 6,2 milyon dolarlık da tazminat davası açtı.

Neyse neticede bu acaip dava tabii ki düştü ve grup üyeleri aklandılar. Olay, 91'de “Ruya aldatıcıları: James Vance Judas Priest’e karşı” adlı Belgesel’e de konu oldu. Belgeselde Halford, “müziklerine yüce emirler gizleyecek olsalar daha fazla albumumuzu alın emrini koyardık” diyerek son noktayı koydu:) Bilinçaltı mesajları daha sonra bir çok komedyen ve program yapımcısı tarafından ti’ye alındı. Mahkeme hala müzik dünyası için referanstır ve bir çok gruba dava açılamaması da bu yaşanan olay sayesindedir.

İşte 2004’de ülkemizin tutucu gazetelerinden birinde çıkan ve cahil bir gazeteci tarafından kaleme alınan haber! Yorumu sizlere bırakıyoruz…

Hiç yorum yok: