30 Mart 2009 Pazartesi

Satan, Blind Fury & Pariah

Epeydir yeni NWOBHM grubu tanıtamadim, buyrun:)

Üç grup tanıtmıyoruz, hepsi aynı aslında:) Önce Satan ismiyle tanınıyorlar, arada Bilind Fury adı altında bir album çıkarıp, kapanışı Pariah adıyla üç album çıkararak yapıyorlar, 90 sonlarında da dağılıyor grup…

Albumleri şöyle:
The First Demo, 1981
Into the Fire, 1982 demo
Kiss of Death Single, 1982
Court in the Act Full-length, 1983
(Live) in the Act, 1983
Out of Reach FL, 1985
Dirt Demo '86 Demo, 1986
Into the Future EP, 1987
Suspended Sentence FL, 1987
The Kindred FL, 1988
Blaze of Obscurity FL, 1989
Unity Full-length, 1998

Her üç grubun sahadaki, pardon sahnedeki dizilişi ise şöyle;

Steve Ramsey – Guitar
Russ Tippins - Guitar
Graeme English – Bass
Sean Taylor - Drums

Solistleri ise değişken; Satan’da Brian Ross, Blind Fury ve Satan son dönemde Michael Jackson ve Lou Taylor ile Pariah’da Alan Hunter!

Evet Satan’ın tüm albumlerini dinledim. Öncelikle demolarının ses kayıtları çok iyi. 81’deki demonun iki parçası sonradan Kiss Of Death single’ı ile yayınlanacak, diger iki parça executioner ve oppression ise sadece ilk demoda var! Dolayısıyla kompletistseniz yani gruba ait tüm şarkıları toplama derdindeysiniz ilk demoyu bulmak zorundasınız!

Açılıştaki the executioner acaip bir riff’le korkutarak başlıyor. Sonra hızlanarak devam ediyor. Çift gitar uyumu harika. Bateri ve bas da akıp gidince keyifle dinleniyor. İkinci şarkı opression ise Ispanyol müziğini anımsatan harika bir çift gitarla, her iki gitarın kaydırarak attığı sololarla başlıyor ve intro sonrası hızlanıyor. Buradaki riff, metallica’nın 4 horsemen’ini anımsatıyor, ama Satan’ınkinin daha eski tarihli oluşuna dikkat! Son bölümde gitarların sırayla attığı sololar muhteşem… Grup sık sık ortadoğu ezgilerine kaçıyor… Demonun son iki parçası bir yıl sonra Single olarak piyasaya çıkacak Heads will roll ve Kiss of death. NWOBHM tarihinin en iyi single’larından! Live In The Act cd’sine de bonus olarak eklenmişti iki parça..

Heads will roll hızla başlayıp ortasında Santana’vari bir solo ile yavaşlıyor. Grubu dönemin gruplarından en çok ayıran özellik çift gitarların ikisinin de mukemmel kullanılması, müzik temposunun sıklıkla ama ustalıkla değişebilmesi… Kiss of death biraz daha yavaş ama gene de hızlı. Speed metalin ilk örneklerinden birisi grup, bu terimin icadından önce!

İkinci demo 82’de çıkıyor ve buradaki parçalar da bir yıl sonra çıkacak daha önce Aralık ayında ayın albumu yaptığımız Court in the act’de yer alacaklar, o yüzden direk efsane albume geçiyorum; Açılışta into the fire harika bir ork intro, arkadaki efektlerle gergin ama çok güzel. Ve Court in the act. Girişteki patlama efekti, şarkıda anlatılan Hiroshima Nagazaki’deki patlamayı anımsatmak için konmuş belli ki… Şarkının sözlerini de koymuştum bloga. Atom bombasının fiziki ve ruhsal etkileri anlatılıyor şarkıda, layıkıyla… Çift gitar her zamanki soloları atarken bas da coşuyor. Bateri zaten hiç durmuyor, en sevdiğim şarkısı Satan’ın. Blades of steel Amerikan thrash tadında. Broken Treaties’i sanki enstrumental zannediyorsunuz ama solist o kadar ustaca giriyor ve götürüyorki. Sürprizlerde dolu harika bir parça… B yüzü açılış parçası Break free’de melodik Alman speed power gruplarını hatırlıyoruz. Soloda Blackmore’un klasik müzik etkileşimli sololarına benziyor. Dark side’da klasik gitar hünerleri sergileniyor.

83’de Live In The Act adlı konser albumu çıkıyor. Hollanda’da Dynamo Klup’te çalıyorlar ve bu yerin anısına besteledikleri aynı adlı bir parça da var albumde! Konser kaydı dönemine göre başarılı. Onun dışında adları Satan olmasına karşın, dönemin şeytancı gruplarından farklı olarak neşe ile çalıp coşturuyorlar. Yapmacık ağır abilik, şeytan yalakalığı gibi soytarılıklar yok!!! Tabi konseri izlemedim, ses kayıtlarından ve şarkı arasındaki muhabbetlerden yorumluyorum. Bir de konserde Blitzkrieg’in aynı adlı parçasını cover’lıyorlar: NWOBHM’e saygı!

1985’te Blind Fury adı altındaki tek albumu çıkarıyorlar ki hikayesi ilginç; Aslında Angel Witch’den gelen vokalist Lou Taylor gene aynı grupta çalan gitarist Kevin Haybourne’la kuruyor Blind Fury’i. Ancak bir demo yapıp dağılıyor bu oluşum. Bu aşamada Taylor Satan’a geçiyor ve yeni albumu Blind Fury adı altında çıkarmaya ikna ediyor diğerlerini…

Blind Fury’nin Out Of Reach albumu vokal dışında Satan albumlerine yakın. Hız, çift gitar solo… NWOBHM sonrası dönemin de iyi örneklerinden kabul ediliyor bu albüm. Favori parçam albumle aynı adlı olan, melodisi sürprizlerle dolu ve harika bir power metal örneği! Satan’dan farkı karamsar doom melodilerinden çok iyimser power metalin olması! Kiske’li Helloween’i sevenler kaçırmasın! Dynamo şarkısı da burada tekrardan yorumlanıyor. Kapanış parçası da Queensryche sevenlere uygun…

86’da grubun 3. demosu dirt demo, tekrar Satan adıyla çıkıyor piyasaya. Vokalde Michael Jackson var ama hem zenci değil, hem de popüler müzikle alakası yok:-) Bir yıl sonra Into The Future’la aynı parçalar, farklı sırayla EP olarak çıkacak! Bu album için de doom etkilesimli power metal denebilir! İlk parca Into The Future, klasik eserden alıntı son bölümü ile power metalin en iyilerinden. İkinci parca Hear Evil, See Evil, Speak Evil da ayni tarzda devam ediyor kaldıgi yerden, cift gitar solosu ile. Fuck you, adi gibi zimba, hizli ve etkileyici parca, soz yok, buna gerek de yok, nakarat yeterli, bateri gecisleri harika, solosu gene klasik muzik etkileşimli! Gene melodik harika bir parca olan Iceman’le kapaniyor, NWOBHM tarihinin en iyi EPlerin biri bu!

87’de EP’nin başarısı üzerine Suspended Sentence albumu aynı kadro ile çıkıyor: Açılışta klasik bir intro ve sonrasında who dares wins harika bir parça. Bu albumle power metalden technical thrash'e yelken açıyorlar. Vandal’daki çift elektro gitar Annihilatordaki teknik gitar uyumunu andırıyor. Avalanche of a million NWOBHM’de pek rastlanmayan slow bir intro ile başlayıp sonra hızlaniyor. Michael Jackson’un yorumu Blind Guardian'dan Hansi Kürsh’ü animsatiyor. Son parca ise thrash ve speed'den esintiler tasiyor. Hem riffler hem sound! Arada gecis akorlari harika. Annihilator, Artillery sevenler kacirmasin, bu grubun Ingiliz olduguna inanmak çok güç!

88’de Satan’ın proje grubu olarak Pariah’ın ilk albumu çıkıyor, vokalde gene Michael Jackson. Artık sound iyice Amerikan thrash sertliğinde! Bu album slayer, testament sevenlerin zevkine uygun. İkinci album Pariah’ın en iyi albumu olan Blaze Of Obscurity! Bu albumde sert sound’un altı olağanüstü melodilerle bezeniyor. Son album 98’de 9 yıl aradan sonra tekrar biraraya gelip çıkarıyorlar. Gene ispanyol müziği esintileri, klasik gitar bilgilerini göstererek devam ediyor! Thrash sound hafif yumuşuyor, hız ise aynen korunuyor. Vokalde ise Tysondog’dan bildiğimiz Alan Hunter var bu kez. Bu son album oluyor ve gitarist Ramsey ve bascı English, folk metal grubu Skyclad’le müzik kariyerlerini sürdürüyor… İlk ve en baba vokalistleri Ross da hala bir diğer NWOBHM devi Blitzkrieg’le aktif!

Hiç yorum yok: