24 Mayıs 2008 Cumartesi

Kızışmış Rahibeler:-)


Twisted Sister ilk dinlediğimiz gruplardan. Zaten 80’lerde Türkiye’ye plağı gelen gruplar bir elin parmakları kadardı. Stay Hungry albumu o dönem en tutulanlardandı ve şarkı sözlerini baştan sona ezberlemiştik. Sonradan öğrendik glam ya da hairmiş Twisted’ın tarzı. Bu tür gruplar, sert de yapsa yumuşak da müziklerini tanımlarken metal kelimesini pek kullanmaz, daha çok rock’n roll’u tercih ederler. Bu grupların ataları Slade, Marc Bolan, Sweet ve tabii ki Kiss gibi gruplardır. TS, glam ruhuna uygun renkli kıyafet ve garip makyajlarıyla dikkat çeker, kabarık saçlar ve aksesuar olarak seçilen kemiklerleyse niyeyse ilk çağ insanlarını hatırlatırdı. Vikipedia’da Dee Snider glam grubu olduklarını asla kabul etmiyor ve “glam glamour (alımlı) dan gelir, bizim görüntümüzü ise alımlı değil anca itici kelimesi ifade eder” der:) Gerçekten de makyajlar biraz Kiss ve Alice Cooper’ı çağrıştırsa da sanki bir bunların alayıyla dalga geçen ironik bir hali vardır TS’ın.

Ancak stay hungry bir kenara Twisted ancak best of ya da konser albumleriyle anılabilecek bir gruptur. Bugüne kadar ünlerini de konser grubu olmalarına borçludurlar… Ayrıca Head bangers ball ya da VH1’ın belgesellerde grubun beyni ve parçalarının mimarı Dee Snider sert müzik konusunda önemli bir otorite olduğunu da anladık.

Tarihine bakılırsa 70’lere gidiyor grup. JJ Frencj’in 75’de Ojeda ve 76’da da Snider’la birlikte müzik yapmaya başlamasıyla T.Sister’ın temelleri atıldı diyebiliriz. Klüplerde çalan TS hızla popülerleşirken artan hayran kitlesine Sick Motherfucking Friends Of Twisted Sister” ın baş harfler olan “S.M.F.O.T.S.” adı verildi. Daha sonra Sick Mother Fucker olarak kısaltıldı ve Stay Hungry albumunde SMF şarkısı da hayranlara adandı. Konserlerinde değişmeyen laflar arasındadır SMF. Cover çaldıktan sonra ilk EPleri ve ardından ilk LP Under The Blade 82’de yayınlandı. Vasat bir albümdü! 83’de çıkan You can’t stop rock’N roll biraz daha iyiydi ve I Am (I’m Me)de ilk hitleri oldu. İlk klip de albumun aynı adlı parçasına çekildi ve grup tanınmaya başladı. 84’de çıkan Stay Hungry albumu baştan sona arşivlerde bulunmayı hakeder. Bu albumden We’re not gonna take it haklı olarak bir rock anthem olmuştur! Bu şarkı dışında I wanna rock’un da klibini izlemiştik: Sert müzikten nefret eden babanın metalci oğlu ile olan maceraları ve en sonunda hep rock’ın kazanması, hele uzun intro’nun sonunda “I wanna rock” diyen çocuğun dev amfiye bağlı elektro’ya vurduğu akorun üzerine babanın uzaya doğru başlayan yolculuğu falan:) Tabi Twisted anne babaların yoğun tepkisini aldı ve metali karalama kampanyalarında adı sıkça anılan gruplardan oldu.

85’de gelen Come out and play, SH’nin gölgesinde kaldı. Ama gene de I believe in rock’n roll, come out and play, I believe in you gibi iyi parçaları da barindirir içinde. 87 Love is for suckers da kolay dinlenen hoş bir album olmaktan öte gidemedi. Bu albumle Stay Hungry ile hem imaj hem de tür olarak sertleşen TS tekrar ilk yıllardaki daha hafif sound’una döndü! Bu albumden de wake up’ı ve Love is for suckers’ı önerebiliriz.

Sonrasında metal müzikteki düşüş gruba da yansıdı. Grup bol bol toplama ve konser albumu yayınladı. 90’da çıkan Big hits nasty cuts’ı da grubu dinlemeyi düşünenlere önerebiliriz. İyi bir toplamadır. Grup epey bir süre album yapmaz, 2002 de de tribute albumleri çıkar. Motörhead, Anthrax, Overkill, Sebastian Bach ve Joan Jett gibi önemli isimlerin, gruba ait parçaları seslendirmeleri, grubun ne kadar prestijli olduğunu göstermektedir. Bu albume Sin City adında uyduruk bir TS şarkısı da eklenmiş. 2004’de Stay Hungry’nin 20. yılı anısına özel basımı, altı yeni parça ile piyasaya sunulur. İçlerinden Blastin' Fast & Loud fena değil. 2006'da da Cristmas parçalarını seslendirdikleri A Twisted Sister albumu çıkar. Nispeten daha iyi bir album: Bu albumden caz başlayıp heavy biten have yourself a merry little christmas, Lita Ford / Snider dueti I’ll be home for christmas, Deck the halls ve The christmas song’u önerelim

2 yorum:

Ezequiel dedi ki...

Blood Red kırrrım kaffaaanı. O uyduruk TS şarkısı dediğin Sin City, AC/DC cover'ıdır. İyi parçadır. Şarkının bir kısmında orijinali "Ain't got a hope in hell, that's my belief" olan kısmını "Ain't got a hope in hell, that's Bon Scott's belief" şeklinde söyleyerek Bon Scott'a bir saygı duruşu söz konusudur. Ayrıca Bruce Dickinson coverıda bulunur. Sin City'den anlatılmak istenen de Las Vegasdır. Grrrrrr

Yonetim istifa...

Blood RED dedi ki...

Yapma ya, o zaman paça iyi ama TS yorumlayamamış şeklinde kıvır... pardon revize ediyorum:)))