3 Ağustos 2009 Pazartesi

Artillery, Komünizmin Son Hediyesi!


Artillery’nin memleketi Danimarka’yı komunist falan saydığımı sanmayın başlığa bakıpta. Bu güzide grup ilk albümlerinde henüz melodik takılmazken her ne olduysa 89’da demirperde döneminde Sovyetler Birliği’nde verdikleri turne sırasında oldu olanlar; Rivayete göre yaptıkları müzik fazla tehlikeli bulununca sınır dışı edilmek üzere trende buldular kendilerini Rus askerler eşliğinde. İşte 5 günlük Trans Sibirya tren yolculuğu sırasında besteledikleri acaip Türk ezgileriyle bezeli, 7:00 from tashkent" ve "don't believe”le tarzlarını da buldular. Zaten harika riffler ve sololar vardı, bir de muhteşem melodiler eklenince ortaya en kült thrash grubu Artillery çıktı. Tarzları technical thrash geciyor, Voivod, Mekong Delta ve Annihilator'la birlikte...

Aslında haklarındaki ilk meşhur rivayet, dünyanın ilk thrash grubu oldukları ve Danimarkalı Lars Ulrich’in kendilerini dinledikten sonra Metallica’nın thrash soundunun oluştuğu şeklindedir. Ancak ilk demo kayıtları Kasım 82’de olunca bu iddia havada kalıyor. Çünkü Metallica’nın ilk demosu Ocak 82 tarihli. Ama 82’de Kopenhag banliyösü Taastrup’ta kurulan grup ilk thrash gruplarından biri, o kesin. Lars’ın bu adamları studyoda dinleyip etkilenmiş olması da olası!

Albumleri:
Fear of Tomorrow Full-length, 1985
Terror Squad Full-length, 1987
By Inheritance Full-length, 1990
Mind Factory Demo, 1991
B.A.C.K. Full-length, 1999
When Death Comes Full-length, 2009

Evet ilk iki album çok keyifle dinleyebildiğim albumler değil ama üçüncü album By Inheritance’ı dinlediğimde hayatım değişti desem yalan olmaz. Amerikaya okumaya giden bir arkadaşım getirmişti By Inheritance’ı, cd kapağını da kaybetmişti. O zaman grupla ilgili bilgi de bulamayınca “oğlum kesin bu grupta bir Türk var” geyiği yapmıştık bolca… Bize (Türk müziği) yakın melodiler, thrash speed tadında bu kadar güzel icra edilebilirdi. Sonrasında Pentagram’ın varlığı ve çıkardığı albumlerle Türk metal gruplarına olan hıncım bir nebze azalsa da üzerinde oturduğu mirasın farkında olmadan klon müzik yapmaktan öteye gidemeyen diğer güruha ise lanet okuyorum!

By Inheritance bugün tüm zamanların en iyi thrash albumlerinden kabul ediliyor. Ama Artillery’nin özellikle plak şirketleriyle olan bitmek tükenmek bilmeyen sorunları, kariyerlerini hep sekteye uğrattı. Bu albumden sonra melodik yapı her albumde var. Çok üretken olmasalar da kaliteyi koruyorlar.

Son album When Death Comes da aynı çizgide. Özellikle 10.000 Devils’a hasta oldum, Delusions Of Grandeure de çok güzel. Kadroda sadece süper vokalistleri Flemming Rönsdorf yok, ama yerine gelen Søren Nico Adamsen de stil ve ses olarak çok aratmamış eskisini… Albumler arasına 91 demosunu da ekledim, harika parçalar var içinde. O dönem bir album daha çıkaracaklardı ama gene plak şirketi kabusu :-(( Benim demoda çok sevdiğim Uniforms şarkısını da son albume eklemişler… Ve efsaneyi 23Eylül'de Studio Live’da 20 TL bastırıp izleyebilecegiz. Gideyim bakayım konsere, belki de bir Türk vardır içlerinde:-)))))))

1 yorum:

Cem kurtuluş dedi ki...

Albüm bomba diyorum sadece,albüm kapağıda o biçim,power metal kökenli vokalde ,albüme renk katmış.