19 Şubat 2008 Salı
Bon Jovi ve Kerrang üzerine bir deneme yazısı!
Metal dinlemeye başladıktan kısa bir süre sonra Bon Jovi’nin aynı adlı ilk albumunu doldurtmuştum. Runaway, roulette gibi sıkı parçaların yanında, garip gramerli vıcık pop şarkısı “she don’t know me” de vardı bu albumde! Grup hızla tanınırken metal dergilerinde tarzları da pop-metal diye yazılmaya başlandı. Yani pop ve metal kelimelerinin biraraya gelmesinin miladı oldu Bon Jovi! Bu dönemde Kerrang en bilindik, saygı gören metal dergisiydi. İlk sayısı 81 yılında yayınlanan derginin album ve şarkı listeleri çok önemsenir, bant kayıt stüdyoları oradaki değerlendirme ve sıralamalara göre yeni çıkan plakları ithal ederdi. 86’da ikinci el birkaç Kerrang dergisi bulmuştum. Yılın ödüllerinde Bon Jovi’yi “yılın en iyi bayan vokali” kategorisinde gördüğümde de epey gülmüştüm:-) Gerçekten pürüzsüz ve hatun gibi sesi vardı elemanın!
İkinci album 7800 Fahrenheit ilki kadar kadar beğenilmedi. Çok satsın kaygısıyla yapılmamıştı ama şarkılar vasattı. Gene de Only Lonely gibi hoş bir parça vardı. Derken Slippery when wet çıktı. Piyasa allak bullak oldu, pop metali yuttu:( Bu albumde you give love a bad name gibi metal tarihinin en yalama şarkılarından biri vardı. (Ahdım olsun ki bir gün you gave rock a bad fame diye bir beste yapacağım!) Ama ardından çıkan New Jersey albumundeki Bad medicine ve sonraki albumde keep the faith’le seviyesizlik ve kalitesizlikte dip olmadığını gördük. Artık Bon Jovi gözümüzde ölmüştü! Gene 80 ortalarında Metallica’nın thrash hareketini başlatıp zirveye hızla çıktığı dönemlerde Hetfield’ın ‘Jackson King V’ gitarının sapında “kill bon jovi” yazardı! Bu kadar duygulara tercuman olunur be!
Bon Jovi ile birlikte popa yakın sound’un yanısıra makyajlı errrkek modeli tekrardan hortladı. Yeni imajda errrkeklerin saçları da hep Jon Bongiovi gibi permalıydı. Bon Jovi’nin açtığı patikada Stryper, Poison gibi gruplar 70’lerdeki glam’in devamı, kulağa değil göze hitap etmeyi tercih ettiler… Sonuçta da taaa Beatles’dan beri erkek elemanlı grupları izleyen, sahnede, sokakta farketmez her gördüğünde sürekli bağıran bir genç bayan güruhu da hep olagelmiştir. İşte Manowar “posers leave the hall” derken ya da Pentagram konserinde “popçular dışarı” diye bağrılırken tepki hep bu zihniyeteydi. Sonra devir değişti. Metallica logo, imaj, tarzıyla yerle yeksan olurken, Kerrang dergisi de irtifa kaybetti, gözden düştü. Metalin savunuculuğundan britpop’un köpekliğine terfi etmesi bile eski itibarını getirmedi. Ancak 2000’lerde numetal tarzı gruplarla birlikte dergi tekrardan canlanabildi! Numetalin hiphop etkileşimli bir tarz olduğunu düşünürsek derginin geldiği nokta vahim! Zamanında Bon Jovi ile daşşak geçen dergi, bizzat daşşak oğlanı oldu anlayacağınız. Bon Jovi’ye ölüm fetvası veren Hetfield ise hala psikolojik tedavi görüyor:) Ben, Bon Jovi’yi arada bir klibine yakalanma durumu hariç dinlemiyorum. İstanbul’a geliyorlarmış yazın, bir sürü Baba grup geliyor bu sene, gitmeyin paranıza yazık diyorum, ama zevk de, para da sizin elbet… Wiki Bon Jovi'yi hardrock grubu kabul etmiş, eh metali yeterince pislediler biraz da rock’un içine etsinler bari:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
bence çok yanılıyorsun anca bu yorumu senin gibi akılsızlar yazar bende bonjovi turkey fanclub uyesiyim ve soylediğine katılmıyorum bonjovi hiçbir zaman metal grubu oldugunu iddia etmedi bon joviyi o katogoriye sokanlar düşünsün ayrıca dergi dogru düzgün satış yapamıyorsa bizene o dergini sucu kalkıpta sen ne bonjoviye nede onun şarkılarına laf edebilirsin bir daha adam gibi bir yazı yaz cnm tmm mı
Ne olduğunu iddia etti peki? Çıkıp da benim metalle alakam yok diye demeç mi verdi? Hem metali iyice popüler çizgiye getirdi, hem de metalden nemalandı...
Adını bahşedebilseydin bari İsimsiz efendi de kimle muhattap olduğumuzu bilebilseydik! Beğenmeyen okumaz blogu. Hadi kendi sefil forumuna naş:(
bon jovi, skid row, mötley crüe ve hatta hatta poison gibi gruplar olmasaydı metal asla bugün olduğu kadar popüler ve yaygın olamazdı.
"sert müzik hell yeaaaaah tıreeşşş" mantalitesinden nefret ederim. bon jovi ve benzeri gruplar gerek imaj, gerekse de müzik olarak çok üst seviyelerdedir. (poison hariç diyebiliriz tabi :))
discoyu bir anda silip metali mainstream'e taşınması hair metal/glam metal (ne haltsa) grupları sayesindedir.
Valla ben Bon jovi'nin kaliteli oldugunu falan kabul etmiyorum, ama fikrinize de saygı duyuyorum. Metalin populer olmasındansa hala punk gibi daha gizemli yeraltında kalmasini tercih ederdim. Ornegin 80'lerden bilinmeyen o kadar çok baba grup var ki. Tipki 70'lerin prog rock gruplari gibi. Bence kalite satış kaygısı olmaksızın yapılan naif şarkılardır ki Bon Jovi bu tanıma asla giremez!
Yorum Gönder