6 Şubat 2008 Çarşamba

Kilroy bizim blog’daydı!



Efenim “kilroy was here” bizdeki “tosun, yazana koysun” efsanesinin anglosakson versiyonu olup tuvaletlerle sınırlı kalmayıp sokaklara da taşınmış bir grafiti sloganıdır. Aynı zamanda Styx adlı Amerikalı rock grubunun 83 tarihli guzide albumunun de adıdır. Konsept bir hikaye anlatılır bu albumde: Ahlaklı Müzik Cemiyeti (MMM) kurucusu ve lideri Dr. Rightous, kablo kanallar aracılığıyla toplum üzerindeki etkinliğini artırarak her tür rock müziğin yasaklanmasını sağlar. O sırada kahramanımız Kilroy grubuyla turnededir. Rüya tiyatrosundaki konser sırasında bir MMM protestocusu ölü bulunur ve bundan Kilroy sorumlu tutularak tutuklanır ve diğer rock mahkumlarının yanında bulur kendini. Geçmişten günümüze geldiğimizde ise artık tüm işleri ucuz Japon robotları yapmaktadır. Kilroy bir robotu imha edip onun kılığında gezerek etrafa “kilroy was here” mesajları bırakarak peşinden gelecek olanlara yol gösterir…
Bu album sonrasında Styx grubunun Caught in the act turnesinin açılışlarında, yukarıdaki hikayenin girizgah kısmı 9 dakikalık kısa film olarak gösterilmiştir. Ben yıllarca plak iç kapaklarındaki resimlerden hareketle uzun metrajlı filmini boşyere aramışım:)

Albumdeki şarkı sözleri de hikayeye uygundur. 85’te metalle ilk tanışma dönemlerimizde bir arkadaştan plağını almıştım. Direk ilgimi Heavy metal poisoning şarkısı çekmişti. Nakaratında “heavy metalin kulak kanallarını zehirlediği ve toksik artık olduğu”ndan bahsedilmekteydi. Ancak heavy metali yerse de bu şarkı o dönem epey arkadaşımın metale yönlenmesini de sağlamıştır:) Ancak wiki’den linki detaylı inceleyince filmin genel konseptine uygun olarak Dr. Rightous karakterinin, rock ve turevlerinin dinlenmesini engellemek adına insanları etkilemek amacıyla metal sound’lu bir şarkıyla propaganda yaptığını anladım. Zaten Şarkıyı Rightous’u kısa filmde canlandıran davudi sesli Young söyluyordu. Romantik sesli De Young ve Shaw’a da gitmezdi zaten…

Albumun diger baba parcaları açılıştaki bilindik Mr. Roboto, Don’t let it end ve benim favorim just get through this night’tır… Styx’i Boat on the river, babe gibi romantik parcalardan ibaret sananlar bu rock opera’dan farklı tadlar alacaklar…

Hiç yorum yok: