6 Şubat 2008 Çarşamba

Kapitalizm öldü, Allah rahmet eylesin:-)


Öldü öldü, harbiden öldü. Nasıl yani demeyin? Ortalık download sitelerinden, forumlarından geçilmiyor. Bir album ya da DVD daha piyasaya çıkmadan düşüyor bu sitelere. Kendi aralarında organize olmuş gruplar divx, ripleme, altyazı vs her tür teknik sorunu çözüp upload’layıveriyorlar filmleri… Aradığınız hemen herseye ulaşabiliyorsunuz. Bitmedi bir de blog’lar var. Burada da 80’ler, underground, plak, kaset kayıtları, yayınlanmamış eserler, ne ararsan millet mp3’lerini upload edip linklerini veriyor. Hala bitmedi: Limewire turu programlarla bir şebeke içindeki bilgisayarlardan indiriveriyorsunuz aradığınız şarkıları. Gene bilgisayarla ilgili her tur programı bulabiliyorsunuz…

İşin hukuki boyutunda değilim. Geçen bu konuda İsvecli bir akademisyeni dinlemiştim: “Isvecte her dört kişiden birinin download yaptığı ve bu kadar genele yayılan bir eylemin suç olmaktan çıktığından” bahsetti. İki milyon kişiyi nasıl toplayıp tutuklayacaksın, nerde yargılayacaksın? Dinlemekten ziyade dağıtımında suç var gibi. Orada kasdedilen de ticaret amaçlı dağıtım olsa gerek.

Sonuçta internet ama nizami, ama gayri-nizami kapitalizmin ruhuna aykırı olarak her tür görüntülü ve sesli kayda beleş ulaşılmasını sağlıyor, bu da kapitalizmin tükendiği, yeni bir çağa girildiği anlamına geliyor. Sanal dünya hızla gerçeğe dönüşüyor: Matrix’e harbiden hoş geldiniz:-)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kapitalizm ölmedi. Günümüzde yaşanan bu download durumu ve paylaşım olayları kapitalizmin bürünmüş olduğu yeni bir roldür sadece. Çünkü bir albümü ya da herhangi bir dosyayı indirebilmek için Limewire falan filan gibi paylaşım programlarına sahip olmak gerekiyor. Bu tür işlemler için bir takım yerlere üye olmak gerekiyor. Sonuçta yine biryerlere ya da birilerine bağımlı bir şekilde download yapılabiliyor. Bunun sonucunda birileri gelen kutumuzu acaip reklamlarla doldurabiliyor, ya da hiç işimize yaramayan şeylerle bizleri meşgul ederek yine bizleri internete, yani kapitalizme ya da "bilmem kaç yüz kollu dev ahtapot" diye yaftaladığım sistemin başka bir koluna bizleri istesek de istemesek de abone ediyor.
ne yazık ki hala kapitalizmi öldüremedik. ve ona karşı verdiğimiz savaşlar ne yazık ki onu zayıflatmak yerine güçlendiriyor. üzgünüm. ama ne yazık ki kapitalizm ölmedi. Sad But True!

Blood RED dedi ki...

Evet haklısınız, ölmesini sekiz gözle bekleyen biri olaraktan ironi yapmıştım.