29 Haziran 2008 Pazar

Metal Dünyasının Şehir Efsanesi!

80’lerde habere, bilgiye ulaşmanın zor olduğu dönemlerde metal dinleyenler, kulaktan kulağa yayılan şehir efsanelerini birbirimize aktarırdık. Tabi metalden haz etmeyenler araya abuk sabuk bilgiler sokarak kafa bulandırırdı ki çok sonradan bunların amacının insanları metalden soğutmak olduğunu anladık. Aklımda kalan şehir efsanelerin en başında Saxon’un Türk duşmanı olduğu ve Crusader albumundeki aynı adlı parçada mekanik sesin önce “bu kez başınız sağolsun” sonra da “gebert all köpeks” dediği kalmış.

Crusader Saxon’un en sevdiğim albumuydu ki daha önce ayın albumu seçmiştik. Diğer albumleri monoton gelir, sıkılır dinleyemezdim ama bu album farklıydı. Harika bir sound’u / kaydı, farklı bir tılsımı vardı. Kapağındaki şövalye ilusturasyonu çok etkileyiciydi. Hakkında yukarıda bahsettiğim tüm anti propagandaya karşın doldurtmuş ve defalarca dinlemiştim. Ama söylentiler de kafamı kurcalıyordu. O dönem mekanik sesin söylediğini dinlediğimde “bu kez başınız sağolsun”a benzetmiştim ama şarkının sözlerini bulamamıştım. Yıllar sonra sözlere baktığımda girişteki bölümde “who dares battle the saracen”, ikinci kısmın girişinde ise “Come Crusader let battle commence” yazdığını gördüm. Let battle commence kısmı, bir sivri zeka tarafından anca “gebert all köpeks” şeklinde uydurulabilmişti:) Zekaya bak, adam tüm köpekleri gebert diyememiş de yarı Turkçe yarı Ingilizce böyle demiş… Bu zırvayı takmayıp bu albumu alıp dinlediğim için aferin bana!

Saxon’la ilgili diğer konu, Erzincan depremi yararına verecekleri konserin Türk düşmanı olmaları sebebiyle açılan karalama kampanyası sonrası gerçekleşememesi, daha sonra verdikleri konserin de duyurulmaması sonucu sadece 150 (yuzelli)kişiye konser vermeleri hadisesidir. Türk düşmanı bir grubun Türkiye’ye neden geldiğini, konser verme amacını falan kimse sorgulamamıştır. Hatta zaten son yıllarda açlıktan nefesleri koktu, o yüzden gelmişlerdir gibi yakıştırmalar dahi yapılmıştı. Bu arada şanslı 150 kişiden olanlar o gün grubun INADINA, karşısında sanki binler varmış gibi çalmalarına, bis üstüne bis yapmalarına şahit olmuş, en az 30 yıldır aynı profesyonellikle bu işi yapmaları acaip takdir edilmişti!

Crusader’ın sözleri ise Haçlı seferlerini, Hristiyanların o dönemki yani 12 yüzyıldaki Arap Müslüman dünyasına bakış açısı üzerinden anlatır.
Şarkıda geçen Saracen o dönem müslüman halkların tamamını anlatır. Yani ucundan Türklere bir dokundurma da var. İntrodaki “who dares battle the saracen” ise “cesareti olan Müslümanlarla savaşır” demektir. Herhangi bir aşağılama anlamı yok. Şarkıda da doğunun dinsizlerinin, putpesertlerinin kılıçları tadacaklarından bahsedilir. Dedik ya o günün mantalitesinde bakmak lazım olaya.

İşte yıllar sonra 2006 yılında, 84’de yaptıkları Crusader şarkısı grubun başına dert oldu ve bu şarkının sözlerinden dolayı gruba Dubai Desert Rock festivalinde çalma izni verilmedi. Yerel bir gazete haberi ile devam edelim: “Burada grup ve organizatörler için sorulması gereken, Saxon’un Dubai ve Arap topraklarında ne yapacağıdır? Bizi Arap putperestlerine mi dönüştürücekler, kılıç tadındaki gitarları ile müziklerini mi taddıracaklar?

Evet evet sizi bir konserle putperest yapacaklar. Ha Dubai nere? Arabistan’ın Hong Kong’u değil mi? Bu ülke sermayesinin kaçta kaçı Anglosaksonlara ait a dangalaklar??? Sizin faizsiz bankacılığınızın temelini kim atmıştı?

2 yorum:

efervesanadam dedi ki...

şarkıyı dinlerken boğuk sesli bi adamın ilk girişte bu kez başınız saolsun dediğini duymadınız mı hiç. sonra ikinci a geldiğinde de come crusaders köpekoğluköpeks demektedşr. artık bilemem türk düşmanlığından mı? ama sözler yarım yamalak türkçe de olsa bööle. yine de yalan olmasın hala bile şarkılarına hastayım özellikle crusader albümüne kadar süper bi gruptu saygılar.

Blood RED dedi ki...

Yazida yazdim, sarki sozlerinde de her iki bolumde dedikleri net: http://www.darklyrics.com/lyrics/saxon/crusader.html#1

Bu sekilde sozlerle dinlediginizde yanilma payi kalmiyor. Olay bizim yakistirmamizdan ibaret... Kulak yanilmasi diyelim...