24 Mart 2008 Pazartesi

Metal Sözlüğü Ek-1: Heavy Metal Teriminin isim babası kimdir?


Ulaşabildiğim kadarıyla bu terimi müzik için kullanan ilk kişi Mike Saunders! Mike Saunders’ın lakabı Metal:-)Müzik yazıları dışında California’lı punk grubu Angry Samoans’ın vokalistliğini de yapmış bir şahsiyet kendisi. 12 Kasım 1970’de Rolling Stone Dergisi’nde Humble Pie’ın “As Safe As yesterday is” plağına yaptığı yorumda heavy metal terimini ilk kez kullanıyor. Daha sonra Metal Mike, Creem Dergisi’nde Sir Lord Baltimore’un Kingdom Come albumunu yorumlarken de aynı terimi kullanıyor Mayıs 1971’de! Ne mutlu bize ki dergi arşivinden bu yorum’a ulaşabiliyoruz.

İşte Mike’la birlikte Creem Dergisi’nde editörlük yapan ve Amerikanın en iyi müzik kiritikçilerinden kabul edilen Lester Bangs, bu terimi Black Sabbath ve Led Zeppeline için defalarca kullanarak genele mal olmasını sağlıyor. Yani isim babaları Mike Saunders, Lester Bangs ve Creem Dergisi diyebiliriz. Maalesef Lester Bangs’ı 30 Nisan 1982’de kaybettik…

3 yorum:

Defiant dedi ki...

bence yanlış bir yorum çünkü 60ların sonunda kullanılmaya başlanıyor heavy metal. wikipediada heavy metal başlığında 68'de kullanımına dair bir örnek var. zaten yazar 'all the heavy metal tricks in the book' diyor, yani okuyucunun zaten heavy metal terimini bir yerden duymuş olmasını ve ne denileceğini anlayacağını varsayarak.

Blood RED dedi ki...

http://www.creemmagazine.com/_site/BeatGoesOn/SirLordBaltimore/KingdomCome001.html

Giristeki editorun notunu okudunuz mu? Muzikal terim olarak ilk kez bu makalede kullanıldı diyor.

Defiant dedi ki...

evet okudum:) bence creem'in yorumu yanlış olmuş.