20 Mart 2008 Perşembe

Metal Sözlüğü # 1 “Heavy Metal” ilk ne zaman ortaya çıktı?


Sözlüğün ilk konusu muhakkak ki bu olmalı diye düşündük ama cevabı en kazık soru da buydu. Bu soruya hemen herkesin cevabı farklıdırı! Kanımca 60 ve 70 lerde muzik ve davranış kalıpları bakımından ilk kıvılcımlar atılmış da olsa metal, teknolojinin müziğidir ve soundunu tam anlamıyla NWOBHM dönemi ile yani 80 başında oluşturabilmiştir. Dolayısıyla sonradan metal grubu olarak anılacak Judas Priest’ler, Scorpions’lar ilk dönemlerinde anca hardrock diye adlandırılabilir! Ama davranış, duruş, sound, şarkı sözü bakımından ele alınırsa Black Sabbath’ın ilk metal grubu, grubun ikinci albumu Paranoid’in de ilk metal albumu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu tespit de album çıktıktan oldukça sonra metalin hard rock’tan evrilme süreci tamamlandığında yapılabilmişti!

Gelelim metal’le ilgili diğer konulara: En yaygın hata 66 yılında Steppen Wolf’un Born to be wild parçasında geçen “heavy metal thunder” lafıyla başladığı geyiğidir. Parçada heavy metal’den kasıt chopper tarzı büyük motorsikletlerdir, metal müzik değil! Ancak metal’in atası hard rock’a önemli katkı yapan hippi hareketi ve Easy Rider filminin özellikle Amerikan metal grupları açısından önemi ve etkisi tartışılmaz! Heavy metal kelimelerinin bir şarkıda beraber geçmesi açısından ilk olduğu da söylenebilir Born to be wild’ın!

Gene Iron Butterfly’ın heavy albumunun ilk metal örneklerinden olduğu söylenir, ancak tarzı ile gitar kullanma stili ile bu gruptan çok daha fazla bu payeyi hakeden grup var: Misal Metali metal yapan distorsiyon denince ilk gelen akla Hendrix gibi! Ancak heavy kelimesi ile müzik literatürüne sert / ağır tabirinin girdiğini kabul ediyoruz! Sound olarak metale yakın diğer hard rock grupları Cream, Led Zeppelin ve tabii ki B.Sabbath! Kinks ve The Who’nun gitar parçalama vs agresif sahne show’larıyla ilk oldukları da söylenebilir.

Konunun teknoloji ile birebir alakası olduğunun en önemli göstergesi ise metal devi Judas’in 80 öncesi ile sonrasının sound olarak kıyaslanması ile net ortaya çıkar. İlk albumlerinde distorsiyonu az olan Judas 80’lere doğru bulur kendini. Sonuçta NWOBHM akımı ile yani yeni dalga İngiliz Metali ile metalin hard rock’tan ayrılıp ayrı bir kulvarda yürümeye başladığını düşünüyoruz. Yeni dalgadan kasıt da 70lerdeki hard / acid rock gruplarından farklı olarak soundun daha belirginleşmesi olsa gerek. Bu dönem 70 sonlarında Iron Maiden, Motörhead, Saxon, Def Leppard ve Diamond Head’le başlar. Saxon’un 81 tarihli dördüncü albumu Denim & Leather adıyla ve grubun bu kıyafetlerle yaptığı show’larla metal dunyasının modasını belirlemesi açısından önemlidir. Tabi cinsel tercihi nedeniyle homo mağazalarından alış veriş yapan Halford’un deri pantalonlarının erkek egemen metal dünyasında moda olması da ilginçtir

Internet elimizin altında oldukça konuya ilişkin yeni doneler elde ettikçe sözlüğümüzü update edeceğiz deyip yitelim…

1 yorum:

Defiant dedi ki...

nwobhm ile 70'lerin heavy metal grupları arasındaki temel fark, nwobhm'in punk'tan etkilenerek müziklerini hızlandırıp, daha da sertleştirmeleridir. ancak bu, 70lerdeki heavy gruplarının heavy metal olmadığı anlamına gelmez, tam aksine ufo, uriah heep, judas priest(70lerdeki hali), Foghat, Montrose, Black Sabbath, Alice Cooper gibi gruplar katıksız heavy metal gruplarıdır. terim ise bildiğim kadarıyla yazıda da bahsi geçen motorsikletler için kullanılan heavy metal teriminin, bir jimmy hendrix konserinden sonra müzik içinde kullanılmaya başlanmasıdır. Neil Kay'e göre bu terim woodstock festivalinden sonra (1969) yaygınlık kazanan, amerikan müzik medyasının bulduğu bir terimdir, ingiliz müzik yazarları ise bu dönemde bu gruplara progressive rock ya da hard rock demeyi tercih etmişerdir.

sonuç olarak ilk şurada kullanıldı, yok burda kullanıldı gibi tartışmalar her ne kadar kanımca greksiz olsa da; bazı metalcilerin bütün 70ler gruplarını bir kenara bırakması, ya da her şey black sabbathla başladı gibi klişe cümlelerle geçiştirmesi, kanımca heavy metalin doğuşunu ve gelişimini anlamak için yanlış bir tavır olur.